Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

0 ΤΖΟΛΙΑ - ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ






















ΤΖΟΛΙΑ ( μακαρόνια χειροποίητα )

Το αλεύρι καθόταν ήσυχα - ήσυχα στην σακούλα του αμίλητο......
 Και όταν το κοίταξα, κατάλαβε και  μου το είπε καθαρά και ξάστερα......
- Δεν κάθομαι να γίνω φύλλο....
- Μα γιατί μαμαζέλ φαρίνα ;;;; τόσες πίτες σας έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια....
- Ναι ...αλλά σήμερα μην τολμήσετε να με κάνετε ότι δήποτε ....θέλω να με κάνετε μακαρόνια....
- Είστε με τα καλά σας μαμαζέλ ;;; σήμερα έχω πολλές δουλειές.... 
- Εεεε και εγώ σας απαντώ no....
Tι με το καλό την πήρα , τι με φωνές, τι παρακάλια έριξα τίποτα αυτή....
Ήθελε σώνει και καλά να γίνει μακαρόνια....
Και εγώ που είμαι ένα υπάκουο και κυρίως υπομονετικό κορίτσι το πήρα απόφαση....
Θα έκανα ΤΖΟΛΙΑ.....αυτά τα υπέροχα χειροποίητα μακαρόνια που τα μάθαμε από τους Αρβανίτες, να της έκανα το χατήρι....
Πήρα που λέτε την λεκάνη μου, έριξα μια ματιά στα ντουλάπια μου έβαλα τα υλικά μου στον πάγκο και ζέστανα το νερό....
Έβαλα την ποδιά μου και έπιασα δουλειά...
Η κυρία Φαρίνα κέρδισε και χαμογελούσε.....

Αν έχετε και σεις , πεισματάρικο αλεύρι , κάντε τα....

Υλικά

1 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουτ.της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 φλυτζ.του τσαγιού λάδι
2 κουτ.της σούπας ξύδι
Νερό ζεστό τόσο , που να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια .

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι , κάνετε μια γούβα και ρίχνετε την μαγιά , την ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και 2 ποτήρια νερό ζεστό.
Ζυμώνετε πολύ καλά και προσθέτετε και άλλο νερό σιγά - σιγά μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζετε με μεμβράνη και με πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
Κατόπιν αδειάζετε το ζυμάρι στο τραπέζι και κόβετε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
Ραντίζετε με αλεύρι το τραπέζι ή τον πάγκο και κάνετε το μπαλάκι ένα μεγάλο κορδόνι σε πάχος μικρού δαχτύλου και αφήνετε στην άκρη.
Όταν κάνετε αρκετά κορδόνια τα κόβετε μικρά κομμάτια σε μέγεθος 1 εκ.
Παίρνετε ένα ξύλο κοπής βάζετε τα κομμάτια στο ξύλο τα βάζετε κάθετα και τα πιέζετε με το δάχτυλό σας από πάνω προς τα κάτω να έρθουν να γυρίσουν.
Τα ρίχνετε επάνω σε αλεύρι να μην κολλήσουν.
Σε αυτήν την φάση τα κάνετε με 2 τρόπους.

1ος τρόπος:
Όπως είναι φρέσκα τα βράζετε ακολουθώντας τον τρόπο βρασίματος που είναι πιο κάτω.


2ος τρόπος:
Τα τοποθετείτε σε δίσκο το ένα δίπλα στο άλλο να μην κολλήσουν και τα βάζετε στην κατάψυξη.
Όταν παγώσουν εντελώς, τα βγάζετε τα αφήνετε 5 λεπτά και μετά τα βάζετε σε σακούλα κατάψυξης και τα φυλάτε στην κατάψυξη για μήνες.

Τρόπος βρασίματος

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό, μπόλικο αλάτι και μόλις κοχλάσει ρίχνετε τα Τζόλια έτσι όπως είναι παγωμένα .
Μόλις τα δείτε και όλα ανέβουν επάνω χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να βράσουν για 45 λεπτά .
Τα ανακατεύετε κατά διαστήματα να μην κολλήσουν.
Όταν ετοιμαστούν, τα σουρώνετε, δεν τα ξεπλένετε και τα βάζετε σε πιατέλα.
Θα χρειαστείτε εδώ δύο υλικά

Τυρί τριμμένο μυζήθρα ξερή
Βούτυρο πρόβειο
Ρίχνετε μπόλικο τυρί τριμμένο επάνω στα μακαρόνια.
Βάζετε σε ένα μπρίκι το βούτυρο και μόλις κάψει το ρίχνετε επάνω στα μακαρόνια με το τυρί.


Καλή επιτυχία

Katerina Malachia












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design