Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

0 ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ






Η ΚΥΡΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Σαν έθιμο η βασιλόπιτα για τους Χριστιανούς υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, με ένα νόμισμα μέσα να δηλώνει την τύχη αυτού που θα το βρει....
Στην χώρα μας όμως, δεν ήταν πάντα το βασικό γλυκό στα σπίτια μας την πρωτοχρονιά....
Βεβαίως οι γυναίκες της πόλης, έκαναν την πίτα με βασικά υλικά το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, τα αβγά...
Παλιά οι γυναίκες στα χωριά , έκαναν διάφορες πίτες και μέσα έβαζαν οτιδήποτε ταίριαζε με την ζωή τους....
Αν ήταν γεωργοί έβαζαν στην πίτα τους σιτάρι, διάφορα χόρτα, ή και κομμάτι από κληματόβεργα...
Αν ήταν κτηνοτρόφοι έβαζαν μέσα ένα κομμάτι τυρί...
Όλα αυτά , για να πάει καλά η σοδειά τους και να έχουν καλή παραγωγή.....
Το φλουρί, το κωνσταντινάτο, το έβαζαν οι γυναίκες της πόλης που στόλιζαν την πίτα και εξωτερικά με αμύγδαλα , σταφίδες, καρύδια.....
Το θέμα είναι όμως ένα....
Πολίτικη με μαγιά ή απλό κέικ ή κέικ με καρύδια και σταφίδες, με ζάχαρη άχνη ή χωρίς η βασιλόπιτα έχει γίνει αναπόστατο μέρος της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ...
Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε όταν αλλάξει ο χρόνος.....

Αν θέλετε να φτιάξετε κέικ με καρύδια και σταφίδες, μην το σκέφτεστε....

Υλικά

500 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ.βούτυρο αγελάδας
300 γρ.ζάχαρη
4 αβγά
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2 φλυτζάνια του τσαγιού γάλα
150 γρ.καρύδια ψιλοκομμένα
150 γρ.σταφίδες ξανθές
1 κουτ.του γλυκού σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 βανίλια
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζετε το βούτυρο, την ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Ρίχνετε ένα-ένα τα αβγά και ξαναχτυπάτε.
Στον χυμό διαλύετε την σόδα και ρίχνετε τον χυμό, την βανίλια και το ξύσμα στο μείγμα.
Εναλλάξ ρίχνετε το γάλα με το αλεύρι .
Ανακατεύετε με λίγο αλεύρι το καρύδι και τις σταφίδες τινάζετε καλά και ρίχνετε στο μείγμα.
Βουτυρώνετε ταψάκι ή φόρμα ρίχνετε ελάχιστο αλεύρι τινάζετε καλά και ρίχνετε το υλικό.
Βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 50 λεπτά περίπου στους 170 β.

Όταν κρυώσει την βγάζετε από το ταψάκι, της βάζετε ένα κέρμα καλά αποστειρωμένο και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Την στολίζετε με ότι σας αρέσει.....

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design