Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

0 ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΣΜΑΤΙ






ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΟΤΌΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ


Νομίζω πως είναι το πιο δημοφιλές κινέζικο φαγητό μετά τα σπρίνγκ ρόλς (spring rolls) και την πάπια Πεκίνου, εδώ στην χώρα μας....
Εγώ το δοκίμασα για πρώτη φορά στην Τζέντα.....ήταν πολύ πικάντικο έως καυτερό και είχα ξετρελαθεί....
Συνταγή βέβαια δεν ήταν δυνατόν να πάρω και το μόνο που είδα, ήταν το ρύζι το αρωματικό που το έψησαν μπροστά μας....αχνιστό και μετά τηγανητό....
Ακόμα θυμάμαι μετά τόσα χρόνια αυτές τις γεύσεις....
Πέρασαν τα χρόνια και κάποια φορά το καμάρι της  Β. Τσίτουρα, ο Μάνος, που εκτός από εξαιρετικός καθηγητής είναι και καλός μάγειρας, μας έδωσε αυτή την συνταγή που εγώ, την πείραξα λίγο και βάζοντας μπόλικο μπούκοβο και σόγια σος, κατάφερα να κάνω ένα πιάτο που έμοιαζε κατά πολύ σε αυτό που είχα δοκιμάσει για πρώτη φορά....
Έτσι, το φτιάχνω πολύ τακτικά....
Και μιας και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φαγητό, πρέπει να το προσέξουμε, να το περιποιηθούμε και σαν γνήσιο κινέζικο φαγητό να το βάλουμε στο κατάλληλο γνήσιο σερβίτσιο αν έχουμε....
Αν δεν έχουμε , και σε κοινό πιάτο είναι ΥΠΕΡΟΧΟ....


Αν σας αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις κάντε το....

 
Υλικά


3 στήθη κοτόπουλου
250 γρ.μανιτάρια πόρτο μπέλο (και κονσέρβα καλά είναι, δεν χαλάει η γεύση)
1 κονσέρβα ανανά
3 πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πράσινη)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κύβο κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ
6 κουταλιές της σούπας σόγια σος
1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Λάδι , πιπέρι, αλάτι
Ρύζι μπασμάτι ( 3 φλιτζάνια του τσαγιού)

Εκτέλεση


Κόβετε το κοτόπουλο κυβάκια το στεγνώνετε, το ραντίζετε με το αλεύρι και το αφήνετε.
Κόβετε το κρεμμύδι ροδέλες λεπτές.
Κόβετε τα μανιτάρια μικρά κομμάτια.
Κόβετε τις πιπεριές λεπτές λωρίδες.
Κόβετε τον ανανά κυβάκια και κρατάτε το ζουμί.
Στο ζεστό νερό διαλύστε τον κύβο και το μέλι.

Σε ένα νταβά ή βαθύ σκεύος ρίχνετε λάδι και όταν κάψει πολύ ρίχνετε το κοτόπουλο να ροδίσει.
Το βγάζετε και στο λάδι αυτό βάζετε τα κρεμμύδια να γυαλίσουν καλά και τα μανιτάρια.
Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε μέσα και το κοτόπουλο.
Τα σβήνετε με το κονιάκ.
Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε το νερό με το μέλι και τον κύβο.
Προσθέτετε τις πιπεριές, το ζουμί από τον ανανά, το μπούκοβο, την σόγια σος και τον ανανά.
Αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά και δοκιμάζετε από αλάτι και πιπέρι.
Δεν θέλει πολύ ώρα ψήσιμο για να είναι ζουμερό το κοτόπουλο και να μελώσει το ζουμί.
Αν θέλετε περισσότερο ζουμάκι ρίχνετε λίγο νερό.

Το ρύζι μπορείτε να το φτιάξετε ως εξής:
 
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε πολύ νερό κρύο και το ρύζι μπασμάτι.
Όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει μετράτε 10 λεπτά και μετά σβήνετε το μάτι.
Σουρώνετε το νερό και ξαναβάζετε το ρύζι στην κατσαρόλα σκεπασμένο.
Οι ποσότητες που δίνω εδώ , βγάζουν 10 μερίδες

 
Καλή επιτυχία

Katerina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design