Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

1 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ





Κολοκύθια γεμιστά με κιμά και ρύζι, αβγολέμονο.....

Τα κολοκύθια, δεν ήταν πάντα η μεγάλη μου, αλλά ούτε και η μικρή μου συμπάθεια...
Μικρότερη,  νόμιζα πως τα τρώνε μόνο οι άρρωστοι και μετά, αρχίσαμε σαν παιδιά να τα κοροϊδεύουμε κιόλας... 

- Τι μυρίζει ;; τι μυρίζει ;;
- κολοκύθια με το ρύζι....
Και κάπως έτσι κύλησαν τα χρόνια και τα κολοκύθια έγιναν ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ .... γεμίστηκαν με ρύζι, βράστηκαν σαλάτα με λαδόξυδο, τηγανίστηκαν με κουρκούτι σε καυτό λάδι, έγιναν πίτες κεφτέδες, γλυκά του κουταλιού.....

Ενήλικη πια, ζήτησα ταπεινά συγγνώμη από τα καταφρονεμένα μου κολοκύθια για πολλά χρόνια ....
Αν και η μητέρα μου προσπάθησε να με κάνει να τα αγαπήσω έφηβη πια, εντούτοις, μια κολοκυθοτυρόπιτα ήταν η αιτία να ερωτευθώ τα κολοκύθια....και μετά, βεβαίως δεν είχα σταματημό ....να οι πίτες οι αλμυρές, να οι γλυκιές, να τα γεμιστά και τα αβγολέμονο....στην αρχή ,δεν έτρωγα το απέξω, τώρα δεν πετάω τίποτα....
Έτσι σήμερα σκέφτηκα να κάνω το αγαπημένο μας ....να τα γεμίσω με ρύζι , κιμά και διάφορα μυρωδικά....
Τα αδειάζω λοιπόν, αφού τα έχω καθαρίσει πρώτα, τα πλένω καλά και τα αφήνω να ξεκουραστούν...
Στο τηγάνι τσιγαρίζω το κρεμμύδι, ρίχνω τον κιμά, το ρύζι και τρέχω στο ψυγείο....στο συρτάρι, μου χαμογελούν τα μυρωδικά, γιατί ξέρουν πως θα τα πάω βόλτα....τα πλένω , τα δροσίζω , τα κόβω και τα βάζω παρέα μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο στο τηγάνι , να πάρουν 2 στροφές....αλάτι , πιπέρι και έτοιμη η γέμιση...
Τα κολοκύθια άνοιξαν το στόμα τους γεμίστηκαν καλά , κλείστηκαν και τοποθετήθηκαν στον νταβά..*
Το ζεστό νεράκι ήταν αρκετό για να κολυμπήσουν, αλλά ήθελαν και αλάτι και πιπέρι και λεμόνι...και σαν καλό κορίτσι που είμαι δεν λέω ποτέ ΟΧΙ....
- Σε σιγανή φωτιά να μας βάλεις γιατί είμαστε κουρασμένα και δεν μπορούμε να χοροπηδάμε.....
- Ουί μεσιέ, είπα στο μεγαλύτερο....τα σκέπασα και όταν πέρασε 1 ώρα περίπου , ήταν έτοιμα να δεχτούν το αβγολέμονο...
Και όταν την έριξα πάνω από τα κολοκύθια , έψαχνα να βρω το φρέσκο ψωμί να βουτήξω στην σάλτσα...

Αν δεν αισθανόσαστε άρρωστοι κάντε τα


Υλικά

 
5 μεγάλα κολοκύθια
300 γρ.κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κούπες του τσαγιού ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα του τσαγιού άνηθο , δυόσμο
1 κούπα μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι 
1 λεμόνι ,τον χυμό του
1 κρασοπότηρο νερό ζεστό
Λάδι
 
Εκτέλεση

Καθαρίζετε και αδειάζετε τα κολοκύθια.
Σε τηγάνι, σωτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ρίχνετε τον κιμά .
Όταν αλλάξει χρώμα , ρίχνετε όλα τα υλικά, το νερό, το λεμόνι,τα γυρνάτε 2 βόλτες, τα αποσύρετε από την φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο.
Μετά γεμίζετε τα κολοκύθια, τα βάζετε σε νταβά* τα καλύπτετε με ζεστό νερό, λίγο λάδι, αλάτι και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά 1 ώρα περίπου.
 
Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε το ζουμί και κάνουμε το αβγολέμονο.

Τι θα χρειαστούμε

 
2 αβγά
2 λεμόνια τον χυμό τους
2 κουταλιές της σούπας νισεστές**
2 κούπες ζουμί
Αλάτι
 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζουμί να ζεσταθεί , ρίχνουμε το νισεστέ, ανακατεύουμε , ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα με το λεμόνι και άμα πήξει, το ρίχνουμε πάνω στα κολοκύθια
 
* Νταβάς είναι η φαρδιά κατσαρόλα
**Νισεστές ή κόρν φλάουρ, το ίδιο. Αν δεν έχετε, αλευράκι κάνει δουλειά.

Αυτά ....καλή επιτυχία....


Κατερίνα Μαλαχία



1 σχόλια:

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design