Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

0 ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ







      ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΚΙΜΆ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Όταν άνοιξα το ψυγείο, πήγα κατευθείαν στο συρτάρι με τα λαχανικά...
Όλα έκαναν πως δεν με είδαν, αλλά οι μελιτζάνες με κοίταξαν κατάματα....
- Τι συμβαίνει μανδάμ;;
- Συμβαίνει πως θα σας βγάλω έξω, να πάρετε αέρα...
- Μπορούμε να αρνηθούμε;; 
- Δεν νομίζω....
Κάπως έτσι, τις πήρα και πολύ ευγενικά τις είπα να κάτσουν ήσυχα στον πάγκο για να κάνουμε την πρωινή γυμναστική....δεν αντέδρασαν καθόλου....
Έτσι τις έπλυνα καλά-καλά και αφού τις ζήτησα συγγνώμη,τις έκοψα στα δύο, αφαίρεσα με ένα κουταλάκι λίγη από την ψίχα τους, έριξα επάνω μπόλικο αλάτι και τις άφησα να λένε διάφορα για τον καιρό και την μόδα...
Άνοιξα την τηλεόραση, είδαν την Φαίη Σκορδά , τσαντίστηκαν που είναι τόσο αδύνατη και άρχισαν τις ευγένιες...
Μετά εγώ έφτιαξα τον κιμά , ωραίο σαν κύριο και τον άφησα να κρυώνει...
Πήρα τότε τις μελιτζάνες και για να σταματήσουν την μουρμούρα τις τηγάνισα ελαφρά και τις έβαλα να στρογγυλοκαθήσουν στο ταψί...
Επάνω έβαλα 3 κουταλιές της σούπας κιμά και στον κιμά έβαλα σκουφάκι λευκό 2-3 κουταλιές ωραιότατη μπεσαμέλ....

Αν σας αρέσουν τα παπουτσάκια γενικώς μπορείτε να τα φτιάξετε....

Υλικά

1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι κρασί
1 ποτήρι του νερού ντοματοχυμό
1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό
Αλάτι , πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλα
5-6 μπαχάρια και γαρύφαλλα
Λάδι
5 μελιτζάνες φλάσκες
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σωτάρετε με λίγο λάδι, το κρεμμύδι να γυαλίσει.
Ρίχνετε τον κιμά να αλλάξει το χρώμα του, για 10 λεπτά.
Μετά σβήνετε με το κρασί και αφήνετε χωρίς καπάκι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Κατόπιν βάζετε τον ντοματοχυμό και το νερό, τα μυρωδικά και τα αλατοπίπερα.
Σκεπάζετε με το καπάκι, χαμηλώνετε την φωτιά στο 2 και αφήνετε τον κιμά να σιγοψηθεί και να πιει το ζουμί του για 1 ώρα περίπου.
Και μέχρι να γίνει ο κιμάς (δεν τον ξεχνάμε όμως, τον κοιτάμε που και που), εσείς στήνετε το τηγάνι....βάζετε λάδι και όταν κάψει βάζετε τις μελιτζάνες να τηγανιστούν ελαφρά και από τις δύο μεριές....τις βγάζετε, τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί και όταν όλες τηγανιστούν τις βάζετε στο ταψί.
Τις γεμίζετε με τον κιμά και από πάνω βάζετε την μπεσαμέλ.

Η μπεσαμέλ είναι απλή υπόθεση 

Υλικά

1/2 κουτί γάλα εβαπορέ
1 κουτί νερό
3 κουτ. της σούπας βούτυρο
5 κουτ. της σούπας αλεύρι
2 αβγά
Αλάτι, μοσχοκάρυδο τριμμένο
Λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό το αλεύρι και ανάβουμε την φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς, ρίχνουμε το βούτυρο το αλάτι και εξακολουθούμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, αποσύρουμε από το μάτι και ρίχνουμε χτυπημένα τα αβγά και το μοσχοκάρυδο, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
Αφού έχει πήξει καλά*, βάζουμε 2 κουταλιές περίπου**επάνω στον κιμά ρίχνουμε και λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο και ψήνουμε στους 180 β. για 1/2 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν τα παπουτσάκια.

 *μην τρομάζετε αν δε πήζει η μπεσαμέλ...ρίχνετε λίγο αλεύρι σιγά-σιγά και θα πήξει σίγουρα (εξάλλου δεν είναι στο χέρι της). Όπως και αν είναι πολύ σφιχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.

** οι χρόνοι που δίνω , είναι ενδεικτικοί.....παίζουν από κουζίνα σε κουζίνα όπως και οι βαθμοί ψησίματος (γιαυτό έχουμε το νου μας).....

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design