Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

0 ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ










 ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Τούτα τα Χριστουγεννιάτικα γλυκάκια ήταν το δυνατό σημείο της μάνας μου....Μια βδομάδα πριν ετοίμαζε τα υλικά της ....
Το αλεύρι της, το λάδι της, τα πορτοκάλια της, τα μπαχαρικά της και φυσικά έπλενε την μεγάλη πήλινη λεκάνη της να είναι έτοιμη....
Και όταν έφτανε η μέρα, μας έστελνε εμας τα μικρά να φέρουμε τις λαμαρίνες από τον φούρνο της γειτονιάς άδειες, να γεμίσουν.....
Έβαζε τότε το μαντήλι της (μην τυχόν και πέσει κάποια τρίχα), φώναζε και την αδελφή της την Ρίτσα να την βοηθήσει και πιάνανε δουλειά....Μίξερ δεν υπήρχε και τα χέρια έπαιρναν φωτιά ....
Για ώρα χτυπούσαν το καλό το λάδι με την ζάχαρη να ασπρίσει μέσα στην λεκάνη....Και όταν σταγόνες ιδρώτα εμφανίζονταν στο μέτωπο, ήξεραν πως ήταν έτοιμο....
Μετά άρχιζε το ζύμωμα....δύσκολο πράγμα μιας και το αλεύρι ήταν πάντα 7 με 8 κιλά....
Σαν τελείωναν, ευχαριστημένες κάθονταν και έπλαθαν τα μελομακάρονα....
- κάντε τα μεγάλα ....φώναζε ο πατέρας μου, που του άρεσαν αμέλωτα και τα έτρωγε σαν κουλούρια....
Τα πέρναγαν μετά από τον τρίφτη να γίνουν τα σχέδια επάνω τα έβαζαν στις λαμαρίνες και εμείς τα παιδιά τα πηγαίναμε στον φούρνο....
Μας ζάλιζε εκεί η μυρωδιά από τα άλλα, των άλλων νοικοκυράδων που έψηναν τα δικά τους....
Αργά το απόγευμα πια μαζευόμαστε στο σπίτι, βάζανε οι αδελφές τα μελομακάρονα σε μεγάλες λεκάνες, τα σκέπαζαν με καθαρές πετσέτες, να κρυώσουν μέχρι την άλλη μέρα που θα τα μέλωναν.....
Εμείς, τα ξεσκεπάζαμε βουτάγαμε στα μικρά μας χέρια πέντε- έξi και τρέχαμε να κρυφτούμε....
Τα χρόνια που πέρασαν δεν άλλαξαν και πολύ τον τρόπο της σκέψης και της συμπεριφοράς μου.....Κάνω αυτό που έκανε η μάνα μου....ωραία μελομακάρονα για το σπίτι....
Κάνω αυτό που έκανε ο πατέρας μου....τα θέλω μεγάλα και άμέλωτα....Κάνω αυτό που έκανα μικρή....τα βουτάω και τα τρώω κρυφά .....




Αν σας αρέσουν  κάντε τα και φάτε τα φανερά....

Υλικά

11/2 ποτήρι του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
1φακελλάκι μπέικιν πάουντερ
15 γρ.σόδα
1 κουτ.της σούπας μέλι
1 φλυτζ.του καφέ κονιάκ
1 κουτ.της σούπας κανελογαρύφαλα σκόνη
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1300 γρ.αλεύρι γ.ο.χ. 

Εκτέλεση

Στύβεται τα πορτοκάλια και παίρνετε τον χυμό τους.
Σε μια λεκάνη βάζετε την ζάχαρη με το λάδι και τα χτυπάτε πολύ καλά να ασπρίσουν.
Στον χυμό διαλύστε την σόδα καλά και τον ρίχνετε στην λεκάνη και ξαναχτυπάτε.
Κατόπιν ρίχνετε το μέλι, τα κανελογαρύφαλα, το ξύσμα, το μοσχοκάρυδο και το κονιάκ.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της λεκάνης καλά.
Στο αλεύρι ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε λίγο λίγο στο υγρό μείγμα.
Ανακατεύετε απαλά να ενωθούν όλα τα υλικά χωρίς να ζυμώνετε πολύ ώρα.
Αν το μείγμα κολλάει στο χέρι μην ρίξετε άλλο αλεύρι.
Κάνετε μακρόστενα μπαστούνια ή στρογγυλά μελομακάρονα, τα βάζετε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνετε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για 20 λεπτά περίπου.
Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζετε σε ζεστό σιρόπι ή όταν είναι ζεστά σε κρύο σιρόπι.

Σιρόπι

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού, νερό
1 ποτήρι του νερού μέλι
2 φλούδες από λεμόνι
2 ξυλάκια κανέλας
200γρ.τριμμένο καρύδι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζετε την ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και την κανέλα και βράζετε για 6 λεπτά από την στιγμή που θα κοχλάσει.
Αποσύρετε από την φωτιά, βγάζετε το λεμόνι, την κανέλα και ρίχνετε το μέλι.
Ανακατεύετε καλά και ξαναβάζετε στην φωτιά την κατσαρόλα. Ρίχνετε μέσα λίγα -λίγα τα μελομακάρονα και τα αφήνετε να ποτίσουν για 1 λεπτό περίπου.
 Τα βγάζετε με την τρυπητή κουτάλα, τα ακουμπάτε σε σχάρα να στραγγίσουν, τα βάζετε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design