Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

0 ΣΑΡΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ











 
ΣΑΡΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ η ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ


Τα όμορφα αυτά  στριφτάρια ή σαρικοπιτάκια όπως τα λένε οι Κρητικοί λόγω του σχήματός τους, η μάνα μου τα έφτιαχνε χρόνια πριν....
Με τυρί φέτα ή με διάφορα χόρτα ή ακόμη και με σκέτο κρεμμυδάκι και άνηθο μας χόρταινε τα βράδια που δεν περίσσευε φαγητό.....
Και γώ δίπλα της, μην τυχόν και μου ξεφύγει τίποτα ....
Από το ζυμάρι μέχρι το τηγάνισμα....
Γιατί τότε, τηγανητά τα τρώγαμε και καυτά...
Ψημένα στον φούρνο ήρθαν αργότερα......
Όχι όπως τώρα που λόγοι υγείας δεν μας επιτρέπουν το τηγάνι...
Και άνοιγε το φύλλο και έριχνε μέσα πότε τυρί πότε χόρτα και μοσχοβολούσε ο τόπος....
Και όταν τα έβαζε στο πιάτο, ποτέ δεν ήθελα ένα....
Μέχρι τώρα μου έχει μείνει αυτό το κουσούρι...


Αν σας αρέσουν τα τηγανητά, φτιάξτε τα....

 
Υλικά


500 γρ. αλεύρι
5 κουτ.της σούπας λάδι
2 κουτ.της σούπας ξύδι
Νερό ζεστό τόσο, που να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια

 
Βάζετε τα υλικά σε λεκάνη και ζυμώνετε καλά.
Όταν είναι έτοιμη κόβετε σε μπαλάκια, σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε να ξεκουραστεί  για 40 λεπτά περίπου.


 
Υλικά για την γέμιση με τυρί


300 γρ.τυρί φέτα
2 αβγά
Αλάτι , πιπέρι


Υλικά για γέμιση με χόρτα


500 γρ σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι μυρώνια
Λίγο κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι


Εκτέλεση


Όταν το ζυμάρι ετοιμαστεί, ανοίγετε τα φύλλα.
Τα κόβετε στην μέση και βάζετε ότι υλικό σας αρέσει .
Τα τυλίγετε σαν σαρίκι ή στριφτά.
Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι ή τα ψήνετε στον φούρνο στους 200β.για 30 λεπτά περίπου αφού τα αλείψετε πριν με λίγο γάλα ή αβγό.


 Καλή επιτυχία

 Katerina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design