Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

0 ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ







ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Τα τσουρέκια ξεκίνησα να τα κάνω σε μεγάλη ηλικία, γιατί μου άρεσαν πάρα πολύ και ήταν από τα λίγα πράγματα που η μητέρα μου δεν ανακατευόταν....
Έτσι εγώ έπρεπε να βάλω το χεράκι μου....
Για πολλά χρόνια κάθε φορά που τα έφτιαχνα, μου έβγαιναν και διαφορετικά .....
Αλλά εγώ εκεί ....επέμενα....
Και όταν πια πίστεψα πως θα ήταν καλύτερα να αγοράσω από τον φούρνο ήρθε μόνο του....
Χωρίς να το περιμένω και χωρίς να ξέρω τι λάθος έκανα μέχρι τότε....
Ίδια συνταγή από παλιά , μιας θείας μου, ίδια υλικά ....
Αβγά χωριάτικα...
Βούτυρο αγελάδας....
Αλεύρι σκληρό από την Θήβα....
Μαστίχα από την Χίο....
Πορτοκάλια δικά μας....
Θέλετε και άλλα ;;; νομίζω όχι....
Μπορεί να είναι μπελαλίδικα και να σας έχουν απίκο για ώρες μέχρι να φουσκώσουν....
Μπορεί να μην σας γίνουν τόσο φουσκωτά όσο τα έτοιμα ....
Όμως θα είναι αυτά που τα φτιάξατε ΕΣΕΙΣ....
Με τα χεράκια σας....

Υλικά

1 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
100 γρ.μαγιά νωπή
1/2 φλυτζ.του τσαγιού νερό ζεστό
1/2 φλυτζ.του τσαγιού γάλα ζεστό
300 γρ. ζάχαρη
5 αβγά
250 γρ.βούτυρο γάλακτος
1/2 κουτ.της σούπας μαχλέπι
1 κουτ.της σούπας μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
1 πορτοκάλι ( χυμό και ξύσμα )
Σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύστε την μαγιά με το χλιαρό νερό, το γάλα και 1 κουτ.της σούπας ζάχαρη.
Ρίχνετε 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι , σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε να φουσκώσεισε ζεστό μέρος.
Κοπανίζετε σε γουδί ή βάζετε στο μούλτι πρώτα το μαχλέπι και μετά την μαστίχα να γίνουν σκόνη.
Χτυπάτε πολύ καλά τα αβγά με την ζάχαρη και προσθέτετε το βούτυρο ελαφρά λιωμένο, το μαχλέπι και την μαστίχα σκόνη.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι , κάνετε μια γούβα και μέσα ρίχνετε το προζύμι.
Προσθέτετε την ζάχαρη με τα αβγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά που έχετε.
Ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Βάζετε την λεκάνη στον φούρνο που τον έχετε ζεστάνει στους 50 βαθμούς και αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζετε ξαναζυμώνετε για λίγο και ξαναβάλετε στον ζεστό φούρνο.
Όταν ξαναφουσκώσει βγάζετε και πλάθετε τα τσουρέκια σε ότι σχήμα θέλετε , τα τοποθετείτε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνετε να ξαναφουσκώσουν.
Αλείψετε με αβγό , ρίχνετε σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 170 β.στην τελευταία θέση του φούρνου στις αντιστάσεις.
Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή που θα πιάσετε το προζύμι μέχρι να αρχίσετε να ψήνετε τα τσουρέκια , είναι περίπου 3 ώρες.

Χρήσιμες συμβουλές:
- Για την επάλειψη των τσουρεκιών, χτυπάτε το αβγό με λίγο γάλα για να μην μαυρίσουν πολύ.
- Όταν τα τσουρέκια ψηθούν, περιμένετε 15 λεπτά και μετά τα τυλίγετε με διαφανή μεμβράνη ή σακούλα τροφίμων για να κρατηθούν μαλακά.

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design