Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

0 ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ






ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ (ή χοχλιοί) ΣΤΙΦΑΔΟ

Αυτά τα σαλιγκάρια δεν ήταν σαν τα άλλα...
Δεν έτρεξαν να βγουν έξω με την πρώτη βροχή....
Δεν κινδύνεψαν να τα πατήσουν τα αυτοκίνητα , όταν βρέθηκαν στον δρόμο....
Δεν ανησύχησαν μην τυχόν και δεν βρουν τροφή...
Πλύθηκαν, σκουπίστηκαν και ανέβηκαν με απίστευτη γρηγοράδα στον κορμό της ελιάς.... 
Το ένα ακολουθούσε υπομονετικά το άλλο και όταν μαζεύτηκαν πολλά , κουρασμένα όπως ήταν χασμουρήθηκαν και είπαν ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ....
Έκλεισαν την πόρτα του καβουκιού τους και το έριξαν στον ύπνο για πολύ καιρό....
Εκεί στο ίδιο μέρος τα βρήκε ο αντρούλης μου και με προσοχή μην τα ξυπνήσει τα έφερε στο σπίτι....
Είχαν την πόρτα τους κλειστή και μάταια περίμενα να ξυπνήσουν γρήγορα...
Καλοκαίρι ήταν , ο ήλιος ντάλα και αυτά τον χαβά τους..
Και εγώ που ήθελα να τα δροσίσω, τα έβαλα με προσοχή σε μια λεκάνη με νερό και τα κοίταζα....
Δειλά - δειλά άνοιγαν την πόρτα τους και έβγαζαν το κεφάλι τους να δουν τι καιρό κάνει...
- Μπα.....ξυπνήσατε πουλάκια μου ;; τους λέω...
- Δεν είμαστε πουλάκια μαντάμ.... δεν πετάμε....
- Το ξέρω ....κολυμπάτε όμως....
Και τα σαλιγκάρια μου , πέταξαν τις κουρτίνες από μπροστά τους και μετά τις απλωτές στο νερό άρχισαν να ανεβαίνουν στην λεκάνη μέχρι επάνω....
Όταν πήγαιναν να φύγουν , τα ξανάριχνα στο νερό και άρχιζαν τα μακροβούτια....
Φυσικό ήταν ...καλοκαιρινά σαλιγκάρια ήταν, ήθελαν πολύ το νεράκι να  ξυπνήσουν....
Και αφού τους είπα δυο κουβέντες για το τι θα επακολουθούσε , τα σκέπασα μην φύγουν και έτρεξα στην κουζίνα....

Αν έχετε και σεις καλοκαιρινούς επισκέπτες , ξέρετε τι θα κάνετε....

Υλικά

1 1/2 κιλό σαλιγκάρια
1 κιλό κρεμμύδια
1 ποτήρι του νερού ντοματοχυμό
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο κρασί
2 φύλλα δάφνη
1 ξυλάκι κανέλα
5 μπαχάρια
Λάδι
Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

Τα καλοκαιρινά σαλιγκάρια θέλουν 1 ώρα σε μπόλικο νερό να βγάλουν την μεμβράνη .
Πετάτε το νερό και τα ξεπλύνετε αρκετές φορές μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό.
Τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ψήνετε για 1/2 ώρα.
Τα βγάζετε, τα ξεπλύνετε, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Κόβετε τα κρεμμύδια φέτες και τα βάζετε σε κατσαρόλα με λάδι να σωταριστούν.
Όταν γυαλίσουν καλά ρίχνετε μέσα τα σαλιγκάρια τα σκόρδα και τα σβήνετε με το κρασί.
Περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε την ντομάτα , το αλατοπίπερο , τα μπαχάρια , λίγο ζεστό νερό και λάδι και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια για 45 λεπτά περίπου.

Τα άλλα σαλιγκάρια που τα βρίσκετε στην αγορά ή τα μαζέψετε με τα πρωτοβρόχια επιβάλλεται να ταιστούν για λίγες μέρες με ρίγανη , ή μακαρόνια να καθαριστούν καλά και μετά τα ξεπλύνετε και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία .
Αν θέλετε να τα καταψύξετε , τα καθαρίζετε καλά με πολλά νερά και τα ζεματίζετε για 5 λεπτά σε νερό που κοχλάζει , τα βγάζετε , τα ξεπλύνετε , τα στραγγίζετε και όταν κρυώσουν, τα βάζετε σε σακούλες κατάψυξης και τα βάζετε να παγώσουν.

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design