Από την Γαλλία έρχομαι...
Το μοσχαράκι αυτό, ζούσε ξένοιαστο, χωρίς έννοιες και σκοτούρες σε ένα λιβάδι στην Γαλλία....
Έτρωγε το χορτάρι του, μυρίκαζε την τροφή του, λιαζότανε όλη την μέρα και το βράδυ μάθαινε ξένες γλώσσες, μιας και ήταν από καλή οικογένεια και ήθελε πάρα πολύ να ταξιδέψει και σε άλλα λιβάδια....
Μια μέρα λοιπόν , κάτι κύριοι με λευκές στολές το πλησίασαν και του ψιθύρισαν στο αυτί....
-- Μπονζούρ μεσιέ....
-- Μπονζούρ και του λόγου σας ... τι θέλετε περικαλώ;;;
-- Επειδή είστε πολύ διαβαστερό μοσχάρι , κερδίσατε ένα ταξίδι , με όλα τα έξοδα πληρωμένα , για ένα υπέροχο λιβάδι με ήλιο 257 ημέρες τον χρόνο....
-- Και σε τι γλώσσα θα τρώω το χορτάρι μου;;;;
-- Στα Ελληνικά.... τα νέα Ελληνικά.....
Την επόμενη μέρα πρωί - πρωί , το μοσχάρι μας , μαζί με άλλα τυχερά μοσχάρια, ταξίδευαν σε τεράστια φορτηγά για την υπέροχη χώρα..... και όταν έφτασαν, ο ήλιος ήταν ψηλά και το χορτάρι πεντανόστιμο....
Και όταν μετακόμισε στο κέντρο, σε άλλη κατάσταση, ήταν σε δροσερό περιβάλλον και άνθρωποι με λευκές μπλούζες και σκουφιά, μίλαγαν γι’ αυτό στους άλλους με τα καλύτερα λόγια.....
Στο σπίτι μου ήρθε παρέα με ένα τρυφερό γουρουνάκι, κάτι νόστιμα λουκάνικα και μπήκαν στο ψυγείο να δροσιστούν.... όταν είπα στο μοσχαράκι πως θέλω να το κάνω κοκκινιστό πέταξε από την χαρά του....
-- Θα μου βάλετε και κρασάκι μαντάμ;;;
-- Και κρεμμυδάκι και ντοματούλα και αλατοπίπερα και κανέλες και μοσχοκάρφια....και άμα είσαι καλό παιδί, θα σου βάλω και μανιτάρια....
-- Εεεε τότε τι κάθεστε;;; πιάστε την κατσαρόλα, ανάψτε τις φωτιές και πιάστε αμέσως δουλειά....
Αυτό έκανα....και γρήγορα, γιατί με είχε πιάσει μια λιγούρα..... και μετά, τηγάνισα και πατατούλες για να έχει το μοσχαράκι παρέα και να λένε τα δικά τους....
Αυτό πως ταξίδεψε μέρες από την Γαλλία και οι πατάτες πως ήρθαν από την Θήβα σε λίγες ώρες.....
Σε ένα Ντάτσουν στριμωγμένες, παρέα με κάτι άλλα ζαρζαβατικά... και ‘γω τα άκουγα να μιλάνε και χαιρόμουν που καταλάβαινα την γλώσσα τους....
Τώρα εσείς αν θέλετε ακόμα να φάτε μοσχαράκι μετά από όλα όσα διαβάσατε, κάντε το εξής...
Υλικά
1 1/2 κιλό μοσχάρι (ελιά κατά προτίμηση )
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι του νερού ντοματοχυμό
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί
1 κονσέρβα μανιτάρια
Αλάτι , πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλας
7 - 8 γαρύφαλλα
5 μπαχάρια
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Νερό ζεστό
Εκτέλεση
Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια.
Το αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε να μουρμουράει.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και μόλις κάψει (όχι να καπνίσει και πάρετε φωτιά), ρίχνετε το κρεμμύδι να τρομάξει. Μόλις γυαλίσει, πετάτε μέσα το κρέας και όταν αλλάξει χρώμα, του ρίχνετε το κρασί που θα είναι καλό (όχι τίποτα ξύδια), να μεθύσει και να μην ξέρει τι θα πάθει .
Το αφήνετε 5 λεπτά ξεσκέπαστο (και μην κάνετε ζαβολιές), να φύγει το αλκοόλ.
Μετά ρίχνετε την ντομάτα, τα μυρωδικά , τα μανιτάρια και αν θέλετε και άλλο αλατοπίπερο (με μέτρο, μην γίνει και λύσσα).....
Ρίχνετε νερό ζεστό να σκεπάσει το κρέας.
Σε αυτήν την φάση, αν έχετε χύτρα ταχύτητας κλείνετε και όταν σφυρίξει χαμηλώνετε την φωτιά και ψήνετε για 50 λεπτά.....
Αν έχετε απλή κατσαρόλα, αφήνετε να σιγοβράσει σκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου.
Και βέβαια δεν το αφήνετε στην τύχη του και τρέχετε στα τάμπλετ και στα ίντερνετ, γιατί μοσχαράκι κοκκινιστό δεν θα φάτε......
Καλή Επιτυχία....
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου