Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

0 ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ




 
ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΟΥΠΑΤΑ

 
Από νωρίς το πρωί, ήξερα ότι δεν θέλω κάτι σε ψητό, λαδερό, κάτι σε στεγνό , κάτι σε μακαρόνια....
Τους τελευταίους μήνες χόρτασα με αυτά και τώρα που έπιασε το κρύο, ήθελα κάτι άλλο....κάτι σε σούπα.....
Αμέσως έτρεξα στον καταψύκτη....Σήκωσα το καπάκι και τραβάω την σακούλα που γράφει " Γιουβαρλάκια ".....
Σούπα δεν ήθελα ;;; σούπα θα φάμε.....
Τα σουπάτα γιουβαρλάκια ήταν το δυνατό σημείο της γιαγιάς μου από την μεριά του πατέρα μου....Χιώτισσα τη καταγωγή ήταν δεινή μαγείρισσα, με οίστρο και ικανότητες πολλές.
Μάλλον από κει πήρα την αγάπη μου για το καλό φαγητό και την δυνατότητα να διαχειρίζομαι τα υλικά με σύνεση και αγάπη....
Την θυμάμαι πάντα να γυροφέρνει μέσα στην κουζίνα με την άσπρη μαντήλα ΠΑΝΤΑ στο κεφάλι της....και όταν ζητούσε τον κιμά από την μητέρα μου ΟΤΙ έκανα το παρατούσα και έτρεχα να κοιτάζω ....
Αράδιαζε με τάξη τα υλικά στο τραπέζι, έπαιρνε την μικρή πήλινη λεκάνη, έπλενε καλά τα χέρια της με πράσινο σαπούνι και άνοιγε το χασαπόχαρτο που ήταν τυλιγμένος ο κιμάς....
Τον έβλεπε καλά, τον μύριζε και αφού του έδινε την έγκριση τον έριχνε στην λεκάνη....
Και να οι δυόσμοι, να οι μαϊντανοί, να τα κρεμμύδια, να τα ρύζια, να τα αυγά, να τα αλατοπίπερα...
Όλα στριφογύριζαν απαλά μέσα στην λεκάνη από τα μαγικά χέρια της γιαγιάς μου....
Μόνο αφού έριχνε και το λάδι ήταν σίγουρη πως όλα τα υλικά ήταν στην θέση τους....τα άφηνε να ξεκουραστούν και κατέβαζε από το ράφι την κατσαρόλα.....έβαζε νερό μέχρι την μέση , μισή κούπα λάδι αλατοπίπερο και μέχρι να κοχλάσει έκανε τα γιουβαρλάκια....στρογγυλά σαν καρύδια αναπηδούσαν στο καυτό νερό για 1 1/2 ώρα περίπου....και έτοιμα πια, έσβηνε την φωτιά και τα άφηνε να ησυχάσουν.... Έπαιρνε τότε ένα πιάτο 2 αυγά και 2 πιρούνια...Χτυπούσε καλά τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, έριχνε τους κρόκους και μπόλικο λεμόνι....ανακάτευε και λίγο από το ζουμί και ήρεμα το έριχνε στην κατσαρόλα να γίνουν ένα.....και όταν μας σερβίριζε ΠΑΝΤΑ αυτή στο τραπέζι, της έλεγα δυνατά : κι άλλο ζουμάκι γιαγιά (γιατί μου άρεσε να βάζω μέσα στο πιάτο και μπόλικο ψωμί ζυμωτό).....
Μετά από τόσα χρόνια μπορεί να έχει αλλάξει η διαδικασία και ο τρόπος μαγειρέματος , οι χρόνοι, οι συσκευές και τα υλικά....
Όμως η μυρωδιά και η γεύση των φαγητών είναι σαν τα τατουάζ....βαθιά χαραγμένα στην μνήμη μας....

 
Αν σας αρέσουν τα γιουβαρλάκια που κολυμπάνε.....

Υλικά


1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 /2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 αυγά 
1 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα 
1 κούπα λάδι (μισή στον κιμά, μισή στο ζουμί )
Αλάτι, πιπέρι

Πατάτες και καρότα προαιρετικά μισή ώρα πριν είναι έτοιμα το φαγητό.

 
Για το αυγόκομα
 

2 αυγά
2 λεμόνια περίπου
1κούπα ζουμί χλιαρό
2 κουτ.της σούπας κορν φλάουρ (τις ανακατεύετε στο ζουμί του φαγητού). 

Εκτέλεση

 
Ανακατεύετε όλα τα υλικά και τα αφήνετε καμιά ωρίτσα να ξεκουραστούν.
Πλάθετε γιουβαρλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
Βράζετε το νερό με το λάδι, το αλατοπίπερο τα ρίχνετε  μέσα και τα ψήνετε για μιάμιση ώρα.
Όταν κοντεύουν να ετοιμαστούν ρίχνετε πατάτες και καρότα (προαιρετικά).
Κατεβάζετε από την φωτιά και βγάζετε 1 κούπα ζουμί χλιαρό και ανακατεύετε μέσα το κόρν φλάουρ.
Το ρίχνετε μέσα στο αβγολέμονο και περιχύνετε τα γιουβαρλάκια. Τα δοκιμάζετε από αλάτι , λεμόνι...

 
Καλή επιτυχία....

Katerina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design