Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

0 ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ





ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ.....

 
Ήμουν, δεν ήμουν 12 χρονών, όταν άρχισα να παρακολουθώ την μάνα μου να κάνει πίτες....
Σαν γνήσια Θεσσαλιώτισσα, το άνοιγμα του φύλλου γι'αυτήν, ήταν υπόθεση προσωπική....11 φύλλα σε μισή ώρα....
Ολοστρόγγυλα, χωρίς τρύπες και διπλώματα, έκανε μια δύσκολη δουλειά να φαίνεται παιχνιδάκι....
Ξεκινούσε από πριν όμως, με τάξη και ηρεμία να φτιάξει πρώτα την γέμιση....
Καθάριζε και έπλενε τα διάφορα χόρτα.... 
Σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια, κρεμμύδια, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο....
Ώρα μπροστά στον νεροχύτη , να τα ετοιμάζει και όταν στράγγιζαν πια, τα έκοβε σε μια μεγάλη λεκάνη, τα αλάτιζε, τα άφηνε να βγάλουν τα υγρά τους και εκείνη ετοίμαζε το ζυμάρι.....
Αλεύρι σκληρό κίτρινο, νερό ζεστό, λάδι, αλάτι, λίγο ξύδι περίμεναν υπομονετικά....
Και με γρήγορες κινήσεις, τα υλικά αυτά γίνονταν σε λίγη ώρα ένα εύπλαστο ζυμάρι, που δεν κόλλαγε στα χέρια της , το έκοβε σε 11 κομμάτια, τα έβαζε σε ένα ταψί, έριχνε από πάνω λίγο αλεύρι και τα σκέπαζε με μια καθαρή πετσέτα....έμεναν εκεί για 40 λεπτά και εκείνη έτρεχε στον νεροχύτη.....
Τα χόρτα είχαν στραγγίξει τα ζουμιά τους, τα έστιβε καλά και έριχνε μέσα τα αυγά , το λάδι, το τυρί.....
Και όταν η γέμιση ήταν έτοιμη έτρεχα εγώ με το κουτάλι να δοκιμάσω και εκείνη να πάρει τον μπλάστρη που έλεγε, να ανοίξει τα φύλλα....
Εγώ καθόμουν απέναντι στον καναπέ και δεν μπορούσα να καταλάβω πως άνοιγε 11 φύλλα σε μισή ώρα....
Άμα πια τελείωνε και μάζευε τα αλεύρια, έπαιρνε το μεγάλο ταψί, που τώρα θα είναι πάνω από 70 χρονών και έστρωνε τα φύλλα της....με τάξη, με ομορφιά...
Έκανε τον ωραίο της τον κόθρο, την λάδωνε καλά και την στέλναμε στον φούρνο της γειτονιάς...

Μετά από τόσα χρόνια ή διαδικασία ίδια και απαράλλαχτη....η συνταγή δοκιμασμένη ....
Μόνο η πίτα δεν πάει μακρυνή βόλτα πια.....


Υλικά (για τα φύλλα)


1 κιλό αλεύρι σκληρό χωριάτικο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
3 κουτ.της σούπας ξύδι
Αλάτι
Νερό ζεστό τόσο που να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.

Ζυμώνετε καλά και αφού την κόψετε την ζύμη σε 11 κομμάτια την αφήνετε σκεπασμένη για 40 λεπτά.


Υλικά (για την γέμιση)


1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
Λίγα σέσκουλα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
3 αβγά
Πιπέρι
300 γρ.τυρί φέτα (προαιρετικά)



Εκτέλεση


Πλένετε καλά όλα τα χορταρικά , τα χοντροκόβετε και αφού τα αλατίσετε τα αφήνετε να βγάλουν τα ζουμιά τους μέχρι να ετοιμάσετε το ζυμάρι.
Κατόπιν τα στίβετε καλά ρίχνετε μέσα το λάδι, το κύμινο, τα αυγά χτυπημένα, το πιπέρι και το τυρί (αν θέλετε).
Ανοίγετε τα φύλλα.
Λαδώνετε ένα ταψί, βάζετε 4 φύλλα κάτω, τα δύο πιο μεγάλα να εξέχουν για να κάνετε τον κόθρο.
Αν δεν θέλετε τα ανοίγετε όλα το ίδιο μέγεθος. 
Χωρίζετε την γέμιση σε τρία μέρη. 
Βάζετε γέμιση πάνω από τα 4 φύλλα.
Άλλα 2 φύλλα, γέμιση, 2 φύλλα γέμιση και πάνω 3 φύλλα. Λαδώνετε καλά και γυρίζετε τα δύο κόθρο.
Ραντίζετε με λίγο νερό και αν θέλετε ρίχνετε και λίγο σουσάμι ή μαυροκούκι.
Όλα τα φύλλα μπαίνουν καλά λαδωμένα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 190 β.....το πρώτο μισάωρο στην βάση της κουζίνας και μετά ανεβάζετε στην μέση.

 
Καλή επιτυχία

Κaterina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design