Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

0 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ






ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ - ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

Τα κολοκύθια , δεν ήταν πάντα η μεγάλη μου συμπάθεια  ....
Μικρότερη , νόμιζα πως τα τρώνε ΜΟΝΟ οι άρρωστοι ....
Μετά , αρχίσαμε σαν παιδιά να τα κοροιδεύουμε κιόλας....
- Τι μυρίζει ;; τι μυρίζει ;;
- κολοκύθια με το ρύζι....
Και κάπως έτσι κύλησαν τα χρόνια και τα κολοκύθια έγιναν ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ....
Γεμίστηκαν με ρύζι....
Βράστηκαν σαλάτα με λαδόξυδο.....
Τηγανίστηκαν με κουρκούτι σε καυτό λάδι....
Εγιναν πίτες , κεφτέδες , γλυκά .....
Ενήλικη πιά , ζήτησα ταπεινά συγγνώμη απο τα καταφρονεμένα μου κολοκύθια για πολλά χρόνια ....
Αν και η μητέρα μου προσπάθησε να με κάνει να τα αγαπήσω έφηβη πιά , εντούτοις , μια κολοκυθοτυρόπιτα ήταν η αιτία να ερωτευθώ τα κολοκύθια ....
Και μετά , βεβαίως δεν είχα σταματημό ....
Να οι πίτες οι αλμυρές , να οι γλυκιές να τα γεμιστά και τα αυγολέμονα ....στην αρχή , δεν έτρωγα το απέξω , τώρα δεν πετάω τίποτα ....
Ετσι σήμερα σκέφτηκα να κάνω το αγαπημένο μας ....να τα γεμίσω με ρύζι , κιμά και διάφορα μυρωδικά....
Τα αδειάζω λοιπόν , αφου τα έχω καθαρίσει πρώτα , τα πλένω καλά και τα αφήνω να ξεκουραστούν...
Στο τηγάνι τσιγαρίζω το κρεμμύδι , ρίχνω τον κιμά , το ρύζι και τρέχω στο ψυγείο....
Στο συρτάρι , μου χαμογελούν τα μυρωδικά, γιατί ξέρουν πως θα τα πάω βόλτα ....τα πλένω , τα δροσίζω , τα κόβω και τα βάζω παρέα μαιντανό , άνιθο και δυόσμο στο τηγάνι , να πάρουν 2 στροφές....αλάτι , πιπέρι και έτοιμη η γέμιση...
Τα κολοκύθια άνοιξαν το στόμα τους γεμίστηκαν καλά , κλείστηκαν και τοποθετήθηκαν στον νταβά..*
Το ζεστό νεράκι ήταν αρκετό για να κολυμπήσουν .....
Αλλά ήθελαν και αλάτι και πιπέρι και λεμόνι ...και σαν καλό κορίτσι που είμαι δεν λέω ποτέ ΟΧΙ ....
- Σε σιγανή φωτιά να μας βάλλεις γιατί είμαστε κουρασμένα και δεν μπορούμε να χοροπηδάμε.....
- Ουί μεσιέ , είπα στο μεγαλύτερο ....τα σκέπασα και όταν πέρασε 1 ώρα περίπου , ήταν έτοιμα να δεχτούν το αυγολέμονο...
Έβγαλα το παραπανήσιο ζουμί .....
Χτύπησα 2 αβγά  , λεμόνι , 2 κούπες ζουμί και 2 κουταλιές νισεστέ ....όλα μαζί έγιναν μιά ωραία κρέμα που την έψησα ξεχωριστά....
Και όταν την έρριξα πάνω από τα κολοκύθια , έψαχνα να βρώ το φρέσκο ψωμί .....

Αν σας αρέσουν τα καταφρονεμένα κάντε τα....

Υλικά

5 μεγάλα κολοκύθια
300 γρ.κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κρασοπότηρο κρασί
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι μαιντανό
2 φλιτζ.του τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 αβγά
2 λεμόνια
Αλάτι , πιπέρι
Λάδι
2 κουτ.της σούπας νισεστέ

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με λίγο λάδι, σωτάρετε το κρεμμύδι και μόλις ξανθύνει ρίχνετε τον κιμά και περιμένετε να αλλάξει χρώμα.
Τον σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ρύζι, τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο, και τον χυμό μισού λεμονιού.
Αποσύρετε από την φωτιά .
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή νταβά*,τοποθετείτε τα κολοκύθια αδειασμένα και καθαρά .
Τα γεμίζετε και τα σκεπάζετε με ζεστό νερό, λάδι και μισό λεμόνι.
Τοποθετείτε επάνω ένα πιάτο με ένα βάρος και σκεπάζετε την κατσαρόλα.
Ψήνετε για 40 λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά.
Μόλις ετοιμαστεί , αδειάζετε το ζουμί, το σουρώνετε και μετράτε 2 κούπες ζουμί το βάχετε σε κατσαρολάκι με το νισεστέ.
Χτυπάτε 2 αβγά ρίχνετε και το λεμόνι και το βάζετε στο ζουμί .
Όταν πήξει λίγο περιλούετε τα κολοκύθια.

Νταβάς είναι μια φαρδιά κατσαρόλα.

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design