Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

0 ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ







ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ.....

Μπορεί να είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό....
Μπορεί να βγάζει στον νεροχύτη , ένα σωρό τσουμπλέκια ......
Μπορεί να θέλει 2 ώρες ( για μια έμπειρη νοικοκυρά ) προετοιμασία....
Και 1 ώρα μετά ψήσιμο στον φούρνο....
ΤΙΠΟΤΑ απ' όλα αυτά δεν μας τρομάζει .....
Tίποτα δεν είναι ικανό , να μας σταματήσει να κάνουμε γρήγορα - γρήγορα τον κιμά , να του βάλουμε τα κρεμμύδια του, τα μπαχάρια του, τις ώριμες τριφτές ντομάτες του ,τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια του ,το κρασάκι του το άσπρο.....
Να ρίξουμε στο μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει , τα χοντρά τα μακαρόνια και να μην ξεχάσουμε να είναι αλ ντέντε....
Μισοβρασμένα , τα έλεγε η μάνα μου ....
Και όταν έρθει η ευλογημένη ώρα της κρέμας ,  να μοσχοβολάει το βούτυρο με το αλεύρι που καβουρδίζεται......
Και μετά πάει και το γάλα να τα δροσίσει , τα ιδρωμένα .....και τα αυγά να ρωτούν , πότε είναι η σειρά τους....
Όταν όλα στριφογυρίσουν με χάρη στην κατσαρόλα , σαν τον τελευταίο χορό , τότε είναι η ώρα να απλωθεί η κρέμα πάνω από τον κιμά  , που είναι πάνω από τα μακαρόνια μέσα στο ταψί....
Και το μοσχοκάρυδο να κυλά από το φακελάκι και να χτυπά απαλά τον τρίφτη .....
 - Μεσιέ μου τρίβετε την πλατούλα μου που με τρώει ; ρωτά σιγανά ....
Και όταν το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο πάρει την θέση του επάνω στην κρέμα  τότε ΞΕΡΟΥΜΕ....
Ο φούρνος καίει και είναι έτοιμος να μας κάνει το χατήρι ....
Θα μας ψήνει το φαγητό του Σαββάτου και όχι μόνο....

Αν σας αρέσουν τα μπελαλίδικα , μην το σκέφτεστε.... 

Υλικά για τα μακαρόνια

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά Νο 2 
2 κουταλιές βούτυρο 
100 γρ. τυρί τριμμένο, κεφαλοτύρι
Αλάτι 

Αφού βράσετε τα μακαρόνια, τα περιλούεται με το καυτό βούτυρο 
Τα βάζετε σε ταψί και τα πασπαλίζετε με το τυρί.
 
Υλικά για τον κιμά

1 κιλό κιμάς ανάμεικτος 
2 μεγάλα κρεμμύδια 
1 κρασοπότηρο κρασί 
1 κρασοπότηρο λάδι
1 ποτήρι του νερού ντοματοχυμό
1 κουτ.της σούπας πελτέ
1 ξυλάκι κανέλας 
5 μπαχάρια
5 γαρίφαλα
αλάτι , πιπέρι
Νερό ζεστό

Εκτέλεση

Σε φαρδιά κατσαρόλα καβουρδίζετε στο λάδι πολύ καλά τον κιμά να αλλάξει χρώμα .
Ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι  και περιμένετε να γυαλίσει καλά .
Το σβήνετε με το κρασί και περιμένετε με ανοιχτό καπάκι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Κατόπιν ρίχνετε τον πελτέ να πάρει χρώμα ο κιμάς και προσθέτετε και τον ντοματοχυμό.
Χαμηλώνετε την φωτιά , ρίχνετε νερό και τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράζει για 1 ώρα και κάτι.

Υλικά για την μπεσαμέλ

1 κουτί γάλα εβαπορέ
3 κουτιά νερό ή 1,5 λίτρο γάλα φρέσκο
4 κουτ. της σούπας βούτυρο
10 κουτ. της σούπας αλεύρι
4 αβγά
2 κουτ. της σούπας τυρί τριμμένο κεφαλοτύρι
Μοσχοκάρυδο 
Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζετε το γάλα και το αλεύρι.
Ανακατεύετε μόλις ζεσταθεί συνεχώς με το σύρμα.
Ρίχνετε το βούτυρο , το αλάτι , το πιπέρι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε γρήγορα τα αβγά καλά χτυπημένα.
Ξαναβάλετε στην φωτιά, ρίχνετε μοσχοκάρυδο και το τυρί αφήνετε για 2 λεπτά και αποσύρετε μέχρι να στήσετε το φαγητό σας.

Στήσιμο του φαγητού

Στο ταψί με τα μακαρόνια , ρίχνετε τον κιμά , χωρίς πολλά ζουμιά, στρώνετε να πάει παντού και από πάνω βάζετε την μπεσαμέλ.
Την στρώνετε με το κουτάλι  και ρίχνετε από πάνω λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο βούτυρο. 
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 200 β. ή  μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ .

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design