Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

0 ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΙΜΑ











ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ (γιαλαντζί)

Ο ντολμάς μου το είπε καθαρά και ξάστερα....
- Σήμερα μαντάμ θέλω να με κάνετε σκέτο ....
- Και γιατί περικαλώ ;;; του λέω εγώ...
- Διότι ο κιμάς με φουσκώνει πολύ ....θέλω το ρυζάκι , με το κρεμμυδάκι το ξερό και το φρέσκο και τον άνηθο μπόλικο , μην τον τσιγγουνευτήτε....
- Και μάραθο θα σου βάλω να μοσχομυρίζεις...
- Τον δυόσμο μην ξεχάσετε μαντάμ , γιατί πολύ μου αρέσει....
Και εγώ που είμαι ένα υπάκουο κορίτσι έτρεξα γρήγορα να κόψω από την γλάστρα τον τρυφερό και δροσερό δυόσμο μην τον ξεχάσω....
Πήρα τα κληματόφυλλα, τα δρόσισα καλά , τα ζεμάτισα λίγο να μην κρυώνουν και έπιασα δουλειά....

Αν έχετε και σεις απαιτητικά κληματόφυλλα κάντε τα ντολμαδάκια...

Υλικά

100 κληματόφυλλα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κουτ.της σούπας δυόσμο φρέσκο
3 κουτ.της σούπας άνηθο
1 κουτ.της σούπας μάραθο
2 λεμόνια (χυμό)
400 γρ.ρύζι Καρολίνα
Αλάτι , πιπέρι
Λάδι

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα κληματόφυλλα αν είναι φρέσκα και τα ζεματάτε για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει.
Τα βγάζετε , τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά.
Κόβετε τα ξερά κρεμμύδια στο μούλτι.
Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια , τον άνηθο , τον δυόσμο και τον μάραθο.
Σε φαρδύ τηγάνι σωτάρετε τα κρεμμύδια , τα φρέσκα κρεμμυδάκια και προσθέστε το ρύζι, το αλατοπίπερο και το 1 λεμόνι.
Τέλος ρίχνετε και τα μυρωδικά , ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από την φωτιά.
Παίρνετε ένα ένα φύλλο και βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, το διπλώνετε σαν μπουρεκάκι και το τοποθετείτε σε κατσαρόλα φαρδιά που έχετε καλύψει τον πάτο με φύλλα.
Όταν τελειώσετε καλύπτετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και μια πέτρα επάνω για να τα κρατάει να μην χοροπηδάνε , ρίχνετε νερό ζεστό, λάδι , το χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και ψήνετε για 1 ώρα περίπου σε σιγανή φωτιά.
Συνοδεύονται με γιαούρτι στραγγιστό.

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design