Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

0 ΜΟΥΣΤΟΣ







💝ΠΕΤΙΜΕΖΙ💝

Ο μούστος για να γίνει πετιμέζι έχει μία διαδικασία. Μόλις τον πάρουμε στα χέρια μας, δεν τον παρατάμε στην τύχη του....όχι...θα βράζει μόνος του και θα χυθεί έξω όλος οπότε, τι κάνουμε;;;
Τον βάζουμε σε κατσαρόλα να τον βράσουμε ...
Τον ξαφρίζουμε δύο -τρεις φορές να καθαρίσει και όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 2- 3 φέτες ψωμί .
Έτσι "κόβεται" ο μούστος...
Παλιά τον έκοβαν με στάχτη ή με χώμα... Τώρα βέβαια , βάζουμε το ψωμάκι μέσα και άμα ο μούστος είναι καλός γίνεται ένα ωραίο γλυκό...
Αφήνουμε , που λέτε το ψωμί για 15 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα και κατόπιν , τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ...
Μετά βγάζουμε σε ένα πιάτο το ψωμί, σουρώνουμε 2 -3 φορές τον μούστο και ξαναβάζουμε στην φωτιά να βράσει* για 3 - 4 ώρες μέχρι να αλλάξει χρώμα και μείνει το 1/3 της ποσότητας...
Δηλαδή, αν είχαμε 6 λίτρα μούστο , να μείνει 2 λίτρα πετιμέζι....θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο από το γεγονός ότι αφρίζει πολύ γι' αυτό είμαστε δίπλα στην κατσαρόλα και ελέγχουμε να μην χυθεί και δεν βλέπουμε τηλεόραση ή παίζουμε με το κινητό ....
Αν μας βγει πολύ πηχτό , δεν τρομάζουμε διότι μπορούμε να αραιώσουμε με λίγο ζεστό νερό, ενώ αν είναι αραιό πολύ , το αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη. Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε σε βάζα και το διατηρούμε εκτός ψυγείου .                                         
 (*)Αφού σουρώσουμε τον μούστο και τον βράσουμε για 30 λεπτά τον βγάζουμε και όταν κρυώσει, τον βάζουμε σε μπουκάλι και τον φυλάμε στο ψυγείο, για να κάνουμε μουστοκούλουρα ή μουσταλευριά. Διατηρείται και στον καταψύκτη για 2 χρόνια .

Αν η διαδικασία σας φαίνεται περίπλοκη, δεν έχετε άδικο....αλλά, αξίζει τον κόπο αν σας αρέσει ΠΟΛΥ το πετιμέζι.....αν όχι, προσπεράστε αγάπες μου....

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design