Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

0 ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ








ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

Ο Κωστάκης ο νεαρός ψαράς μας , ανακάτευε με τα χέρια του , τον γαύρο στα τελάρα...
Σούβλαρο φώναζε πως έχει, μα εγώ νομίζω πως όπως πάντα ,μας έλεγε υπερβολές ....
Δεν ήξερα εγώ ποιος ήταν ο ΣΟΥΒΛΑΡΟΣ ;;;;
Στα παιδικά μου χρόνια , κάθε Τετάρτη πρωί ερχόταν ένας ψαράς στην γειτονιά μας και πριν στρίψει την γωνία , ακουγόταν η στεντόρεια φωνή του....
- Ο γαύριος . ο σούβλαρος.....
Και πετάγονταν έξω οι κυράδες να πάρουν το καλύτερο ψάρι της περιοχής...
Ο ψαράς τα έπιανε το χάραμα και μας τα έφερνε φρέσκα να μυρίζουν θάλασσα...
Και το Σάββατο πια, μας έφερνε τα καλά τα ψάρια ...ΛΙΘΡΙΝΙΑ και ΜΥΛΟΚΟΠΙΑ....
Πολλά ήταν μα του έμεναν...στην γειτονιά μας προτιμούσαν τον γαύρο και την ΣΑΡΔΈΛΑ....
Όταν έστριβε την παλιά του μηχανή με το κουβούκλιο, που επάνω είχε βάλει ένα τεράστιο τελάρο, τρέχαμε από πίσω εμείς τα παιδιά και οι γάτες....
Πάντα άφηνε μια γραμμή από νερό και πάγο ...και μια μυρωδιά , της θάλασσας....
Και τώρα ο Κωστάκης μας λέει παραμύθια...αλλά θα τον πάρω , γιατί θέλω να κάνω ΜΑΡΙΝΑΤΟ..
Ήταν δεν ήταν σούβλαρος πήρα 4 κιλά....

ΥΛΙΚΑ

Γαύρος
Αλάτι
Ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Πλένετε καλά τα ψάρια .
Αφαιρείτε το κεφάλι , τα εντόσθια και τα ανοίγετε στην μέση.
Τα σκουπίζετε από τα νερά.
Βγάζετε το κόκκαλο και τα τοποθετείτε σε ταψί σε στρώση.
Τα σκεπάζετε με αλάτι και βάζετε άλλη στρώση ψάρια.
Τα σκεπάζετε και αυτά με αλάτι και συνεχίζετε.
Τα καλύπτετε με αλάτι και τα αφήνετε για 30 ώρες .
Τα ξεπλύνετε καλά και τα βάζετε σε λεκάνη με ξύδι να τα καλύπτει εντελώς.
Τα αφήνετε για 24 ώρες και μετά τα βγάζετε και τα βάζετε σε μπολ με ηλιέλαιο και ξύδι
Κόβετε μερικές σκελίδες σκόρδο και σκεπάζετε το μπολ.

Καλή επιτυχία

Katerina Malachia








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design